Warsztaty kulinarno- dietetycznych organizowanych w ramach Fundusze Europejskie Program Żywnościowy 2021-2027 Podprogram 2023.
Centrum Usług Społecznych w Czarnej Dąbrówce informuje:
w dniach 26, 27, 28 listopad 2024r. w godzinach od 9 do 12-tej w Gminnym Centrum Kultury i Biblioteka w Czarnej Dąbrówce
po raz kolejny odbył się cykl bezpłatnych warsztatów kulinarno- dietetycznych organizowanych w ramach Fundusze Europejskie Program Żywnościowy 2021-2027
Podprogram 2023.
Warsztaty były dedykowane dla osób korzystających z Banku Żywności. Uczestnicy warsztatów skorzystali z bezpłatnych porad dietetyka.
Zostały przygotowane smaczne potrawy. Frekwencja jak zwykle dopisała. Dziękujemy wszystkim uczestnikom.
Dużym powodzeniem cieszyły się kotleciki z dyni i kaszy jęczmiennej. Prezentujemy przepis:
Składniki:
- dynia piżmowa ½ sztuki
- kasza jęczmienna 100gr
- jajka średnie
- mąka 4 płaskie łyżki
- natka pietruszki posiekana 1 łyżka
- ostra papryka 1 łyżeczka
- bułka tarta 2 łyżki
- olej 3 łyżki
- sól.
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj, ostudź
Dynię obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, delikatnie odciśnij, wymieszaj z kaszą i natką pietruszki.
Masę przypraw ostrą papryką i szczyptą soli, dodaj jajka i dwie łyżki mąki.
Uformuj kotleciki, panieruj w pozostałej mące wymieszanej z bułką tartą, usmaż na oleju.
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie #BankiŻywności